Vi erbjuder pulverlackerings och ytbehandlingstjänster samt tillverkning av färdiga produkter i stål ( Metallbearbetning, kapning, borrning & Svetsning ) Vi kan ta hand om Er helhetsproduktion med korta ledtider och till konkurrenskraftiga priser . Kontakta oss 0371-33640 eller via epost info@demexcoating.se. Vår styrka är att vi kan hantera grovt tungt samt långt gods. Och ytbehandlar på aluminium, obehandlat och galvat samt varmgalvat stål.
För omgående prisuppgift fyll i formuläret. KLICKA HÄR
För att kunna se processfilmen och eventuella prislistor, krävs inloggning nedan.
Önskar ni skapa ett nytt konto? Klicka här: SKAPA KONTO.
Med eget konto så har ni tillgång till prislistor och möjlighet att se processfilmen som finns under Anläggningen.
Har du redan ett konto så kan ni logga in här: LOGGA IN.
Demex coating unika pulverlackering som lackerar gods upp till 9,1x2,6x0,6 meter är marknadens modernaste anläggning.
Nedan beskrivs kortfattat de olika stegen och funktionerna i lackeringsprocessen. Längst ner på sidan finns sedan en sammanfattande film för att förklara lite mer i bild hur lackeringen går till.
Många inom lackeringsbranshen avstår helt och hållet att lackera på varmförzinkat på grund av flera orsaker. Den ena orsaken är att det krävs ordentligt med tid och energi att få till förbehandlingsprocessen. Den andra orsaken är att om man exempelvis använder en blästerteknik så är processen tung, smutsig och kräver mycket manuellt arbete.
Demex coating använder en modern unik teknik i förbehandlingen vilket gör att lackera på varmförzinkat blir en smidig och även kostnadseffektiv process.
Anläggningen klarar lackera gods upp till 9,1 x 2,6 x 0,6 meter (längd x höjd x bredd)
I Sverige finns det många pulverlackerings anläggningar som alla är unika. Man konstruerar och bygger anläggningarna efter hurdant behovet är.
Hos Demex Coating har man valt att bygga anläggningen framförallt för att lackera på alla sorters galvaniserade produkter lackeringsprocessen består av 6 olika moment: Upphängning av gods. Kemisk Förbehandling, Tork, pulverbeläggning, Härdning och till sist nedplock och emballering av det färdiga godset.
1
UPPHÄNGNING AV GODS
Efter att godset mottagits och man gjort en ankomstregistrering i ERP systemet behövs godset fysiskt hängas upp på produktionslinan. Detta är ett manuellt arbetsmoment och kräver noggrannhet och en hel del kreativitet. Har man tidigare jobbat med exakt samma produkt så har man redan tagit fram upphängningslösningar. Vid nya produkter behöver man skapa en säker och ekonomisk upphängningsmetod. I vissa fall behöver man ta fram specialkrokar.
Upphängningen av gods sker med truck så långt det är möjligt, annars för hand i team 2 och 2.
2
KEMISK FÖRBEHANDNLING
Förbehandlingen är det allra viktigaste momentet i hela lackerings processen. Förbehandlingen består av kemisk avfettning samt kemisk betning för varmförzinkade produkter. Produkterna tas in en stängd kammartvätt där avfettningsmedlet och betningsmedlet duschas och sköljs över produkterna. Processen sker i flera olika steg inne i kammartvätten. Tiden som förbehandlingen pågår justeras beroende på hur mycket galv som sitter på godset från första början. Förbehandlingen sköts per automatik och bemanningsfritt.
3
TORK PROCESS
Efter förbehandlingen så förs produkterna in en stängd tork där hettan torkar ur godset rejält och förbereder produkterna för applikation av pulverlacken. Tiden justeras allt eftersom godstjockleken på materialet och den totala godsmängden som förs in i torken. Hela torkprocessen sker helt bemanningsfritt och automatiskt efter speciellt framtagna recept.
4
PULVERBELÄGGNING
Efter torken och när godset har nått ner till rätt temperatur tas produkterna in i lackeringsboxen via ett separat automatiskt konvajersystem. Man kan säga att produkten byter räls ungefär som ett tåg lok. När vi belägger produkten med pulver så behöver vi kunna justera hastigheten på konvajern. Produkterna löper alltså rakt igenom pulverboxen, som inte har några dörrar, helt automatiskt i förbestämd hastighet.
Återigen beroende på hur produkterna ser ut i sin utformning och komplexitet, så tas det i förväg fram så kallade recept, så att man kan snabbt kan programmera maskinen att gå automatiskt. Man bestämmer egentligen endast hur tjockt pulver som produkten ska få i princip. Men man bestämmer också hur exakt maskinen ska jobba för att produkten ska få på rätt mängd färg och på rätt ställe.
Varje kulör och fabrikat av pulver har olika egenskaper som påverka inställningarna som görs i pulverboxen.
Återkommande produktion sparas i minnet och kan vid nästa tillfälle lackeras obemannat.
Pulverbeläggningen sköts alltså helt automatiskt så långt som det är möjligt. Vissa knepiga detaljer är dock omöjligt att lacka i sin helhet automatiskt. T.ex. inuti ett automatikskåp. Vid dessa tillfällen har man möjlighet till manuell handpåläggning som görs med en fri lackeringspistol.
Pulverlacken innan den är härdad är ungefär som damm och för att få den att fästa på produkten så ladda man produkten samt pulvret med ström och laddning. Produkten blir magnetisk och pulvret dras till produkten beroende på hur mycket laddning man ger produkten.
LÄS MER
5
HÄRDNING
Direkt efter att pulvret är applicerat på produkten byter godsvagnen tillbaka till sin ordinarie räls automatiskt och vidare in till härdugnen. Godset är normalt i härdugnen ca 30minuter. Beroende på vilket fabrikat av pulver godset ha använt så varierar härdtiden. Som standard krävs det att materialet nå en temperatur på 180 grader och härda i minst 10 minuter i den temperaturen. Detta är inbyggt i receptprogrammet så även härdningsprocessen sker per automatik.
Är godset grövre tar det längre tid att nå 180 grader och produkten behöver då längre härd tid.
6
NEDPLOCK OCH EMBALLERING
Ca 20–40 min efter att kommit ut från härdugnen när temperaturen på godset har gått ner så kan man påbörja nedplockningen och emballeringen.
Men först görs en kvalitéts kontroll enl. ett visst schema. Man gör ritstester enligt rutiner och för dokumentation efter protokoll.
Vid kvalitetskontrollen så görs även en intern resultat rankning som dokumenteras för att användas vid nästa produktionstillfälle. Detta är ett internt protokoll som förs för att kunna ge kunden bättre resultat än förväntat.
Efter kontrollerna så görs nedplockningen och emballering samt rapportering i ERP systemet. Emballering sker enl. angivna instruktioner framtagna tillsammans med kunden. Demex coating för dokumentationen och på så sätt behålls samma paketering och emballering vid varje produktionstillfälle.
LÄS MER
Nedan har vi tagit fram en video som förklara processen bättre än ord. För att kunna se filmen behöver ni vara inloggade på vår webbplats. (se inloggning flik längst upp till höger på sidan)